Chyba każdy z nas pragnie zachować dobre zdrowie, dlatego coraz częściej zwracamy większą uwagę na to, co jemy i jak jemy. Niestety producenci żywności często o tym zapominają i oferują nam produkty nafaszerowane sztucznymi składnikami chemicznymi i konserwantami. Bywa, że docierają do nas również informacje o skażonej żywności wprowadzonej do obrotu. Dlatego od jakiegoś czasu większą wagę przywiązujemy do sprawdzania składu na opakowaniach. Z tego powodu bardzo popularna stała się również zdrowa żywność. Kupując tego typu produkty mamy pewność, że są one bezpieczne, ponieważ zwykle pochodzą z upraw ekologicznych, posiadających odpowiednie certyfikaty i spełniających najostrzejsze normy określone w przepisach Unii Europejskiej, a tym samym nie są skażone jakimiś szkodliwymi dla naszego zdrowia substancjami. Jednak w przypadku zdrowej żywności nie tylko samo jej pochodzenie ma znaczenie, lecz również to, które produkty możemy tym mianem określić. Chodzi bowiem o to, aby nasze jedzenie było jak najmniej przetworzone i bogate w owoce i warzywa.