Wśród warzyw niepodzielnie królują pomidory, papryka i czosnek. Dietetycy pomidorom przypisują największe znaczenie ze względu na niezwykle cenny dla zdrowia czerwony barwnik- likopen. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz. Częste jadanie pomidorów surowych, czy też w postaci przetworów, a nawet koncentratu zwiększa poziom likopenu we krwi i chroni przed różnego rodzaju nowotworami (mężczyzn przed rakiem gruczołu krokowego) oraz schorzeniami układu krążenia. Godne polecenia są suszone płaty pomidorowe, które dzięki przyprawom i olejowi roślinnemu są lekko pikantne, aromatyczne i egzotyczne. Kto raz spróbuje suszonych pomidorów, używa ich do każdego dania. Dodane do zwykłej sałaty stają się wyrafinowaną przystawką, a olej z zalewy to świetna baza do dressingu). Makaron z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami staje się prawdziwą włoską ucztą dla podniebienia. Pizza, omlety, różnego rodzaju dania z mięs zyskują nowego wymiaru. Nie wspominając jak smakuje najzwyklejsza kanapka z suszonym pomidorem.