Jest to jeden z najlepiej znanych na całym świecie dodatków do potraw, najczęściej typu fast-food. Ketchup można dodać prawie do wszystkiego, zależnie od upodobań. Najczęściej jest on łączony z pizzą, frytkami, hamburgerami, hot dogami, mięsem itp. Ketchup jest sosem pomidorowym podawanym na zimno. Najczęściej ma barwę czerwoną i charakterystyczny, nieco kwaśny zapach. Pierwszy ketchup wymyślili Chińczycy, używając go jako dodatek do potraw rybnych. Sama nazwa również pochodzi z tego języka i oznacza dokładnie zaprawę do ryb. Po latach receptura dotarła do Europy, a w XIX wieku do USA, gdzie Henry John Heinz rozpowszechnił ten smak w całym kraju, dzięki czemu zapewnił swojej firmie i produktom niemałą popularność. Ostatnimi czasy mówi się o szkodliwości ketchupu ze względu na konserwanty, jakie się w nim znajdują. Warto jednak zauważyć, że nie każdy ketchup je zawiera, a jeśli nawet – to nie wielką ilość. Dużą zaletą ketchupu są oczywiście pomidory, które korzystnie wpływają na zdrowie, np. pomagają zapobiegać rakowi prostaty.