Na całym świecie kuchnia grecka znana jest ze swojego niepowtarzalnego smaku, aromatu i specyficznego sposobu odżywiania. Charakterystyczne składniki to oliwa z oliwek, jagnięcina, wieprzowina, chleby, zboża i oczywiście papryka, której w menu nie może zabraknąć, a w Grecji można naliczyć ponad 220 odmian, różniących się od siebie kształtem, kolorem i wielkością. Nie trzeba jednak jechać do kraju basenu Morza Śródziemnego, żeby wypróbować złotej greckiej papryki Kostopoulos, najlepszego źródła witaminy A i C uprawianej w jednym tylko miejscu- na Peloponezie. Na naszych półkach sklepowych można spotkać ten specjał zarówno w słoikach, jak i na tackach z charakterystycznym nadzieniem z sera feta, który podkreśla ostry smak papryki. Zielona papryka jest dobra jako pikantna, chrupka przekąska i do greckiej sałatki, a w porównaniu z czerwoną posiada nawet trzykrotnie mniej kalorii, co ma istotne znaczenie dla niektórych smakoszy. Ponadto zawiera kapsaicynę, która zapobiega zawałom i chorobom serca.