Coraz częściej na naszych stołach można zobaczyć umiejętnie dobrane potrawy będące połączeniem tradycji i zupełnych nowości, tj. kuchni polskiej z etniczną, stanowiącą przegląd światowych upodobań. Polskiego oscypka, francuskiego sera, parmeńskiej włoskiej szynki, kalifornijskiego wina, greckiej sałatki, niemieckiego piwa, japońskiego sushi, czy hiszpańskich oliwek. Kuchnia fusion zdobywa coraz więcej zwolenników, ponieważ jest bardzo kreatywna, odważnie łącząca smaki, zapachy, surowce i przyprawy, czerpiąca z każdej tradycji to, co najlepsze. Chorwacka firma Podravka produkuje pasty warzywne, inspirowane kuchnią bałkańską. W wersji łagodnej i pikantnej można dostać paprykowo – bakłażanową pastę Ajvar, pastę Pindżur o smaku słodkich pomidorów, czerwonej papryki, cebuli, bakłażanów i przypraw. Natomiast słodko – kwaśna pasta Relish jest kombinacją kwaszonego ogórka, pomidorów, papryki, cebuli i przypraw. Idealny dodatek do meksykańskiego tacos, angielskich krakersów, czy francuskich bagietek.