Sezon na śliwki zaczyna się na początku sierpnia. Trwa stosunkowo krótko, ale te owoce dość długo zachowują świeżość. Rozróżniamy różne typy śliwek, z których najpopularniejszą odmianą od lat pozostaje śliwka węgierka. Idealnie nadaje się do produkcji wina i alkoholi, gdzie śliwkowy posmak ma ogromne znaczenie dla wszystkich smakoszy. Polacy najchętniej stosują śliwki do uatrakcyjnienia dań mięsnych oraz ciast. Schab pieczony ze śliwkami jest specjalnością kuchni zakopiańskiej. Jeśli wybierzemy się na urlop w okolice Zakopanego, możemy być pewni, że jednym z żelaznych punktów menu w pensjonacie w kwestii obiadu będzie właśnie schab pieczony ze śliwką w środku. Niezwykle smaczna jest krajanka owsiana ze świeżymi śliwkami. Ciasto to jest dziecinnie proste, ale bardzo smaczne. Do masy wykonanej z otrębów, ziaren i masła dajemy śliwki przepołowione i pozbawione pestek. Im bardziej będą miały mięsisty miąższ – tym lepiej się sprawdzą w tym deserze. Spód ciasta jest wykonany z ziaren, środkowa warstwa to śliwki, a na wierzch znowu ponowna warstwa ziaren i płatków.