Bezy są specyficznym rodzajem deseru, powstającym w wyniku pieczenia białek od jajek z dodatkiem cukru. Wiele osób zajmujących się amatorsko pieczeniem ciast narzeka, że trudno im uzyskać bezę idealną. Sekret w dużej mierze tkwi w tym, że do rozrobionych białek na bezę nie może się dostać ani odrobina żółtka od jajka. Wtedy jest po sprawie i beza na pewno nie wypiecze się tak, jak tego sobie spodziewamy. Bezy są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Ciepłych napoi nie trzeba już słodzić, ponieważ beza świetnie przełamuje gorycz kawową lub herbacianą. Kiedyś w sklepach dostępne były wyłącznie bezy białe, dziś można kupić różne ich kolory. W kawiarniach i cukierniach bezy mogą mieć naprawdę imponujące rozmiary. Do tego przekładane bywają smacznymi kremami na bazie na przykład ajerkoniaku. Z wierzchu beza może być jeszcze polana strumieniem gorzkiej czekolady. Funkcjonować może osobno lub jako wierzchnia warstwa wybranego ciasta, np. szarlotki lub sernika. Sernik z bezą oraz wiśniami robi w kawiarniach prawdziwą furorę.