Składniki:

1. 4 jajka
2. Pół szklanki mleka
3. 2 szklanki mąki pszennej
4. ? szklanki cukru
5. 25 dag masła roślinnego
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. Szczypta soli
8. Pół kilograma agrestu
9.
Ćwierć kilograma czerwonych porzeczek
10. Tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

Masło roślinne włożyć do garnka, dodać cukier i mleko, rozpuścić i wymieszać trzepaczką ( nie szkodzi, jeśli mieszanka nie będzie jednolita) i odstawić do wystudzenia.
Do głębokiego naczynia wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko. Do mąki dodać rozpuszczone masło z cukrem i mlekiem, dodać żółtka i zmiksować na gładką pulchną masę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do ciasta; delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia natłuścić i wysypać tartą bułką, a następnie przelać do niej zrobione ciasto. Na powierzchni ciasta rozłożyć przebrane, oczyszczone, umyte i osuszone owoce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut.