Składniki:
Na ciasto:
1. 5 jajek
2. 1 szklanka cukru pudru
3. 2 łyżki jasnej tartej bułki
4. 20 dag orzechów laskowych
5. Pół torebki proszku do pieczenia
6. 1 cytryna
7. Tłuszcz i mąka do formy
Na krem:
1. 10 dag orzechów laskowych
2. 10 dag cukru pudru
3. 50 ml mleka
4. 2 torebki cukru waniliowego
5. 20 dag masła
6. 10 dag marmolady porzeczkowej
7. 50 ml rumu
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek; żółtka ubić z jedną połową cukru, a białka z drugą i sokiem z cytryny. Połączyć obie masy delikatnie mieszając, a następnie dodać posiekane drobno orzechy laskowe, bułkę tartą i proszek do pieczenia a także skórkę z cytryny, wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, a następnie wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 45 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem; połowę odłożyć do posmarowania placka a do drugiej części dodać sparzone wcześniej i wystudzone a także posiekane drobno orzechy cukier waniliowy i wszystko razem dokładnie ubić.
Jeden z blatów posmarować połową marmolady i częścią kremu orzechowego i przykryć drugim blatem, który skropić rumem, posmarować marmoladą i kremem i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta, który posmarować odłożonym kremem i udekorować według uznania.