Składniki:
Na ciasto:
1. ? kostki masła
2. 1,5 szklanki mąki pszennej
3. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
4. ? łyżeczki sody oczyszczonej
5. Pół szklanki jasnej melasy
6. 1 łyżeczka cynamonu
7. 1 łyżeczka mielonego imbiru
8. Duża szczypta mielonych goździków
9. Duża szczypta soli
10. 1 jajko
11. ? szklanki wrzątku
12. Pół szklanki cukru
Nadzienie:
1. 2 gruszki
2. 2 jabłka
3. Pół szklanki białego wina
4. Pół szklanki wody
5. 1 szklanka cukru
Wykonanie:
Gruszki i jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a następnie zalać winem i wodą, dodać cukier i podgrzewać w garnku aż do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i mieszając dusić do miękkości owoców około 10 minut. Zdjąć z ognia.
Masło utrzeć z cukrem; połączyć sodę z melasą.
Do dużej miski przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy i szczyptę soli.
Melasę przelać do utartego masła z cukrem i wymieszać; dodać sypkie składniki i cały czas mieszając dolewać wrzątek. Na końcu dodać jajko i jeszcze raz porządnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować cienką warstwę ciasta, którą następnie upiec (15 minut), a następnie ułożyć na niej owoce i wyrównać a potem przykryć resztą ciasta. Piec następne 35 ? 40 minut. Po ostudzeniu można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.