Kuchnia australijska i kuchnia gastronomiczna

Australijska różnorodność potraw

Gdy przeciętny Polak myśli o Australii, ma zapewne przed oczami kangury, misie koala, różnego typu pająki i inne oryginalne stworzenia. Kraj ów oferuje jednak znacznie więcej. Dla samej przyrody warto już wybrać się w te rejony, natomiast rozmaici smakosze nie będą mogli narzekać na brak atrakcyjnych potraw.

Kuchnia australijska ma w sobie naleciałości angielskie, a także azjatyckie. Najsłynniejszymi jej elementami są owoce morza. Tamtejsze jedzenie to świeżość i zdrowie – rzadko spotyka się w Australii posiłki w rodzaju fast food. Mieszkańcy kraju uwielbiają smażony ryż, tajskie curry bądź pastę przygotowaną z wyciągu z drożdży. Wielbiciele słodkości z chęcią spróbują ciastek kokosowo-owsianych.

Każda restauracja zaopatrzona jest w tak potrzebną rzecz jak kuchnia gastronomiczna – gazowa lub elektryczna. To sprzęt niezbędny w profesjonalnym zakładzie. Musi być trwała i wytrzymała, dostosowana do działań podejmowanych na szeroką skalę w lokalach gastronomicznych.

Będąc w Australii, warto odwiedzić miejsca z bogatymi kartami menu.