Składniki:
2/3 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki pszennej
2 torebki cukru waniliowego
2 śmietan- fixy
20 dag konfitury truskawkowej
40 dag oczyszczonych truskawek
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Obie mąki wymieszać, przesiać przez sitko i małymi porcjami dodawać do masy jajecznej dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika i ciasto wystudzić.
Ubić śmietanę kremówkę z zagęstnikiem śmietan- fixem, cukrem waniliowym i cukrem.
Truskawki pokroić na połówki, a konfiturę truskawkową podgrzać i gorącą przetrzeć przez gęste sito.
Placek biszkoptowy pokroić na cztery jednakowe prostokąty, każdy kawałek posmarować śmietanowym kremem, poukładać świeże truskawki, polać przetartą konfiturą i złożyć jeden na drugim.