Składniki:
Ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
Pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
15 dag masła
Skórka otarta z jednej cytryny
Około 1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
Dekoracje z marcepana
Papier do pieczenia (lub tłuszcz i bułka tarta)
Szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać pokrojone drobno zimne masło, sól, cukier puder, żółtko i otartą skórkę z jednej cytryny. Wszystko razem wymieszać, szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Przygotować formę ( wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką).
Truskawki oczyścić, wyciąć szypułki, galaretkę rozpuścić w połowie wrzącej wody z przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Schłodzonym, rozwałkowanym ciastem wylepić spód i boki formy, ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem na 25 minut. Po wyjęciu odstawić do wystudzenia. Po wyjęciu z formy, na środku ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.