Składniki:

1. 10 dag mąki pszennej
2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3. 1 torebka budyniu waniliowego
4. 2 szklanki mleka plus 5 łyżek
5. 2/3 szklanki cukru
6. 3 jajka
7. 1 opakowanie rodzynek (10 dag)
8. 25 dag masła
9. 15 dag konfitury morelowej
10. 3 łyżki rumu
11. 1 opakowanie rurek waflowych
12. Szczypta soli
13. Listki świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Rodzynki wymieszać z rumem i odstawić, aby nasiąknęły alkoholem.
Jajka wybić do miseczki, lekko posolić, dodać resztę cukru i utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Pod koniec dodać 5 łyżek mleka.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko prosto do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem i rozsmarować na nim zrobione ciasto. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza i wstawić biszkopt na 12 minut.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać (ucierając) ugotowany, zimny budyń. Ucierać mikserem aż krem będzie gładki i puszysty. Do masy włożyć rodzynki i wymieszać.
Czystą ściereczkę lekko skropić wodą i ułożyć na niej upieczony biszkopt, zawinąć w ciasny rulon. Pozostawić aż do wystudzenia ciasta. Na blacie rozwinąć biszkopt i posmarować kremem (część kremu odłożyć do dekoracji), wzdłuż jednej krawędzi ułożyć jedna za drugą trzy rurki waflowe i roladę zwinąć. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko i posmarować powierzchnie rolady. Udekorować kremem i listkami mięty.