Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że Polska należy do największych producentów pieczarek na skalę światową. Rodacy ogólnie spożywają o wiele więcej różnorodnych gatunków grzybów niż na przykład nasi zachodni sąsiedzi. Produkcja pieczarek zazwyczaj odbywa się w miejscach zwanych pieczarkarniami. Taka standardowa pieczarkarnia zazwyczaj składa się z: pomieszczeń uprawowych, w których to również znajdują się niezbędne instalacje, kotłowni, pomieszczeń socjalnych i sanitarnych, pakowni, chłodni, magazynów opakowań, szamba i biura. Część osób decyduje się na budowę takich pieczarkarni na własną rękę. Najczęstszym motywem takiego działania jest chęć zarobkowa. Nie jest to jednak wcale takie łatwe zadanie. Wyposażenie i niezbędny sprzęt nie są rzeczami tanimi. Do produkcji pieczarek na większą skale potrzebny jest ogromy budynek. Jest to zatem inwestycja bardzo kosztowna i mimo wszystko dość ryzykowna. Zagraniczni potencjalni klienci są jedynie zainteresowani kupnem pieczarek na skalę hurtową.