Każdy z nas od czasu do czasu chciałby spróbować czegoś lepszego, posmakować nowych, nieznanych dotychczas kulinarnych specjałów. Jeżeli chodzi o jedzenie tutaj sytuacja jest prosta, wystarczy, że pójdziemy do nieznanej nam dotychczas restauracji, nawet, jeżeli wybierzemy znaną nam potrawę, zapewne będzie ona wykonana w sposób, jakiego się nie spodziewamy. Nie ma się co dziwić, przecież każdy gotuje inaczej.

Odwiedzając nowe lokale otwieramy się zarówno na nowe smaki i doznania, jak i przede wszystkim na przygodę – przygodę w odkrywanie czegoś, co dotychczas było dla nas wyjątkowo niedostępne.

Musimy jednak pamiętać, że nie tylko jedzeniem człowiek żyje, dobra strawa wymaga wszak odpowiedniego trunku. Bynajmniej nie mówię teraz o alkoholu. Dobra palarnia kawy może otworzyć nas na smaki o jakich nie mieliśmy nawet pojęcia. Sam pamiętam jak po raz pierwszy spróbowałem kawy wprost z Afryki, nie umiem dziś opisać tego smaku i tej głębi aromatu, której nie dostanę nawet w najładniej zapakowanej kawie z supermarketu.