Rozpatrując zagadnienie jakie gastronomia wyposażenie powinna posiadać, trzeba w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na urządzenia służące go gotowania. Podstawowym urządzeniem są kuchnie wielopalnikowe z dodatkowym wyposażeniem w postaci elektrycznego pieca konwekcyjnego, takie urządzenie jest najczęściej wykorzystywane w barach i restauracjach. Innym rozwiązaniem jest bemar czyli urządzenie w którym umieszcza się naczynia z daniami a także urządzenie które jest używane do szybkiego przygotowania lub podgrzania potrawy czyli taboret gazowy, wyposażony w jeden palnik. Obecnie kucharze mają ułatwioną pracę, dzięki pojawieniu się na rynku pieców do gotowania w niskich temperaturach, odpowiednie ustawienie parametrów, pozwala potrawie dochodzić w prawidłowej temperaturze. Pracownicy kuchni nie muszą także, martwić się przypaleniem ryżu lub jego twardością, ponieważ gastronomia wyposażenie to urządzenie do gotowania ryżu, zapewniające uzyskanie odpowiedniej miękkości ryżu. Polacy lubią potrawy z grilla dlatego kuchnie wyposażane są w grille gazowe lub na węgiel drzewny, to szef kuchni decyduje z jakiego rodzaju będzie korzystał.