Płyty grillowe elektryczne
Dzieci już wracają ze szkoły, a Ty nadal nie wiesz co podać na obiad? Masz coraz mniej czasu, a wygłodniała zgraja potomków (zapewne w asyście przyjaciół) już za chwilę opanuje Twoją kuchnię, domagając się czegoś, co da im siłę na zdobywanie zamków, walkę ze smokami, ratowanie księżniczek, czy też wyścigi w zabawkowej formule 1. Zamiast popadać w czarną rozpacz i zbywać familię niezbyt zdrowym fast-foodem, zaserwuj jej pyszny, zdrowy, domowy obiad z grilla. Bez problemu zdążysz go przygotować zanim domownicy oderwą się od swoich codziennych zajęć.
W tym miejscu polecimy pyszny (i szybki!) obiad, który wykonaliśmy przy wskazówkach jednego z blogów. Grillowany kurczak w sosie pomarańczowym przygotujemy dosłownie w 15 minut. Sądzisz, że taka potrawa jest zbyt wykwintna jak na Twoją niewielką kuchnię i skromne zdolności kulinarne? Nic bardziej mylnego. Aby dodatkowo przyspieszyć przygotowania, radzimy jednocześnie gotować makaron – wówczas jednocześnie będziesz miał gotowe wszystkie składniki. Danie jest jest doskonałe dla dbających o sylwetkę: jego głównym składnikiem jest mięso drobiowe – niezwykle smaczne a jednocześnie znane z niskiego poziomu tłuszczu. Przy tym, bardzo szybko poddaje się działaniu temperatury, więc jego podsmażenie na grillu to kwestia zaledwie kilku minut. Jeśli dodatkowo dysponujemy grillem o dużej mocy i łatwej regulacji ustawień – gotowanie staje się przyjemnością nawet dla tych, którzy dotąd zadowalali się zwykłymi kanapkami.
Do wykonania obiadu potrzebujemy:
Składniki:
6 małych kotlecików z drobiu/schabu (po ok 70-80 g)
przyprawy
2 łyżki oleju
200 g makaronu
Sos:
sok z 1 dużej pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka masła
2 kuli ziela angielskiego
1/3 łyżeczki kurkumy
2 szczypty cukru (spore)
1 szczypta soli
200 ml śmietanki 36% (słodkiej)
1 łyżeczka mąki pszennej
A jak z tych składników uzyskać pyszny, pachnący obiad? Zacznijmy od ugotowania makaronu a następnie przygotowania sosu pomarańczowego.
Pomarańczę, a raczej skórkę i sok z niej należy w rondelku połączyć z z masłem, zielem angielskim, cukrem, solą i kurkumą. Po tym, jak mieszanka osiągnie wrzenie, gotujemy jeszcze minutę, a następnie dodajemy słodką śmietankę i dalej trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Wspomnieliśmy o mące: należy rozpuścić ją w 5 łyżkach zimnej wody i taką zawiesinę dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki pomarańczowo – przyprawowej. Całość dokładnie mieszamy i jak tylko pachnąca mikstura zacznie się ponownie gotować, zdejmujmy ją z ognia – sos gotowy.
Przyszedł czas na mięso: należy oprószyć je ulubionymi przyprawami i położyć na rozgrzanym grillu. Nie ma znaczenia, czy dysponujemy grillem gazowym, czy też elektrycznym – w każdym przypadku otrzymamy miękkie i rumiane mięso, które nie pływa w hektolitrach niezdrowego i niesmacznego oleju. To już koniec gotowania: teraz należy połączyć makaron (który zdążył się ugotować w międzyczasie) z aromatycznym sosem pomarańczowym i grillowanym kotlecikiem. Całość można elegancko przybrać natką pietruszki.
W ten sposób, uda się wyprzedzić wygłodniałe stadko, które za chwileczkę wpadnie do Twojej jadalni. Bez obaw, podasz im pyszny posiłek, przygotowany zdrowo, bo na płycie grillowej. Aromat pomarańczy, połączony w niecodzienny sposób z makaronem i drobiem sprawi, że taki sposób gotowania zagości na stałe w Twojej kuchni. Nawet jeśli jest niewielka, płytę grillowa zmieścisz na najmniejszej nawet przestrzeni, także wtedy, gdy nie masz możliwości zasilania jej gazem – bez problemu wykorzystasz prąd elektryczny. W ten sposób przygotować możesz również ryby, kiełbaski i wszystko inne, co tylko zamarzy się Twoim kubkom smakowym.