Biszkopty są niezwykle lekkimi ciasteczkami na bazie jajek i mąki. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je także kupić w każdym sklepie spożywczym. Opakowanie klasycznych biszkoptów kosztuje niecałe 2 złote. Ciastka te polecane są dla dzieci na przykład na drugie śniadanie oraz dla dorosłych mających problemy z przyswajaniem słodyczy lub przebywających na diecie. Podczas picia kawy lub herbaty można delikatnie zamaczać w nich biszkopt. Te niewielkie ciasteczka służyć mogą też jako elementy składowe innych, rozbudowanych form cukierniczych. Bardzo znane jest ciasto z kruchym, makowym spodem, przekładane białym kremem waniliowym z budyniem oraz ozdobione na wierzchu biszkoptami i polane gorzką czekoladą. Biszkopty mimo tego, że są ciastkami niezwykle lekkimi, w praktyce okazują się też bardzo sycące. Jako deser do pracy nadają się znakomicie. W sklepach funkcjonują najczęściej w okrągłym kształcie. Jakiś czas temu na rynek wprowadzono biszkopty o smaku kakaowym, dzięki czemu klienci mają teraz nieco większy wybór.