Składniki:

1. 1,2 kilograma mielonego twarogu
2. 3,5 szklanki maku
3. 1,5 szklanki cukru
4. Pół kostki margaryny
5. 1,5 szklanki mąki pszennej
6. 9 jajek +1 żółtko
7. 10 dag zmielonych orzechów włoskich
8. 10 dag zmielonych migdałów
9. 1 opakowanie olejku migdałowego
10. 2/3 kostki masła
11. 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
12. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Dosyć miękką margarynę zagnieść (szybko) z mąką pszenną, pół szklanki cukru i jednym żółtkiem.
Mak wsypać do gotującej się wody i gotować 2o minut; dokładnie odsączyć i trzy razy zmielić. 4 żółtka utrzeć z reszta cukru, dodać orzechy, migdały, olejek migdałowy i zmielony mak. Dokładnie wymieszać a następnie dodać ubitą z 4 białek pianę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i 5 żółtkami. Dodać do twarogu i dokładnie połączyć. Wsypać mąkę ziemniaczaną i dodać pianę z 5 białek, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć na nią warstwę ciasta, następnie warstwę maku a na wierzchu masę serową. Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto godzinę. Po upieczeniu udekorować według uznania.