Składniki:

1. 1 szklanka gryczanego miodu
2. Pół kilograma pszennej mąki pełnoziarnistej
3. Pół szklanki kawy
4. 25 dag brązowego cukru
5. 4 jajka
6. 2 łyżki kakao
7. 15 dag masła
8. 1 opakowanie przyprawy do pierników
9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
10. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
11. Bakalie: po 10 dag rodzynek, kandyzowanej skójki pomarańczowej, orzechów włoskich, laskowych i migdałów, suszonych śliwek
12. Polewa czekoladowa: szklanka 36% śmietany, 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dag), 1 kieliszek rumu, słoik gęstych powideł śliwkowych.

Wykonanie:

Do garnka włożyć miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do pierników. Zagotować mieszając i ostudzić. Następnie wbić jajka i dokładnie zmiksować. Do tak przygotowanego ciasta dodać ? posiekanych bakalii i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, przełożyć gotowe ciasto i wstawić do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika na 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Posmarować powidłami śliwkowymi i złożyć razem.
Śmietanę mocno rozgrzać z połamaną czekoladą, aż do powstania jednolitej masy. Ostudzić i zmieszać z rumem a następnie wylać na wierzch piernika. Udekorować resztą bakalii. Ostudzić.