Frytkownica gastronomiczna jest jednym z tych urządzeń, bez których trudno wyobrazić sobie pracę w lokalach gastronomicznych serwujących zarówno tzw. dania szybkie, jak i w restauracjach proponujących bardziej wyszukane potrawy. Niewątpliwą jej zaletą jest możliwość nie tylko smażenia samych frytek, ale i innych potraw, a w tym także pączków. Frytkownica gastronomiczna może być wyposażona zasadniczo w dwa źródła grzewcze ? zasilanie energią elektryczną oraz gazem. W pierwszym przypadku grzałka umieszczona jest w tzw. fryturze, natomiast w przypadku zastosowania gazu, palniki gazowe umieszczone są bezpośrednio pod misą z olejem. Każda z frytkownic wyposażona jest w kosz, który wraz z produktami do smażenia zanurzamy w oleju (fryturze). Najczęściej w lokalach stosowana jest frytkownica z paliwem gazowym, chociaż występują też małe frytkownice zasilane energią elektryczną, a przeznaczone głównie do szybkiego smażenia frytek (1 kg w 2 min.). W nieco większych lokalach bardzo często korzysta się z frytkownic posiadających dwie misy olejowe i dwa kosze, co pozwala na smażenie dwóch różnych potraw. Czasami można także spotkać w lokalach gastronomicznych frytkownice ciśnieniowe, których główną zaletą jest możliwość uzyskania zdecydowanie lepszych walorów smakowych poddawanych obróbce potraw.