Pestycydy, hormony, konserwanty ? takie składniki zawierają produkty, które większość z nas spożywa każdego dnia. Trucizna w jedzeniu, które kupujemy na co dzień w sklepach powodować może m. in. nowotwory, choroby układu nerwowego czy problemy z płodnością.
Z tego powodu coraz popularniejsza staje się żywność ekologiczna – znaleźć ją możemy w specjalnie do tego przeznaczonych sklepach, na oznaczonych półkach w tradycyjnych marketach lub nabywając bezpośrednio u rolnika, który stosuje określone przez ustawy i przepisy normy produkcji, posiada odpowiednie certyfikaty, a na dodatek podlega stałym kontrolom przez wyznaczone do tego organizacje i jednostki. Dzięki temu żywność ekologiczna nie zawiera żadnych niewskazanych składników chemicznych, zagrażających zdrowiu czy życiu człowieka.
Na koniec dodajmy, że produkty takie mają specjalne oznaczenie na opakowaniu ? jest to unijne logo towarzystwa ekologicznego. Podczas zakupów pamiętajmy więc, by zwrócić uwagę, czy wybrany przez nas towar na pewno posiada takie oznakowanie, będące gwarancją jakości i zdrowia.