Składniki:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. Pół szklanki cukru
3. 2/3 szklanki mleka
4. 6 dag drożdży
5. 4 żółtka
6. 2/3 kostki masła
7. 1 opakowanie cukru waniliowego
8. 1,5 kilograma gruszek
9. 2 łyżki konfitury morelowej
10. 10 dag migdałów w płatkach

Wykonanie:

Drożdże włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki maki, 1 łyżeczkę cukru i dwie łyżki ciepłego mleka i rozetrzeć. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło roztopić, żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Resztę mąk przesiać do miski, dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i wyrabiać ręką dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Gdy ciasto będzie już odstawać od ręki zaprzestać wyrabiania, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki umyć, osuszyć i obrać. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców). Owoce ułożyć na cieście i posmarować ciepłą konfiturą oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.