Składniki:

1. Pół kilograma mąki pszennej
2. 10 dag masła
3. 1 łyżka oleju
4. 5 dag drożdży
5. 4 gruszki
6. 1 jajko i 2 żółtka
7. 1 szklanka mleka
8. Pół szklanki cukru +1 łyżka
9. Cukier puder
10. Szczypta soli

Wykonanie:

Roztopić masło, wymieszać z olejem. Mleko lekko podgrzać; drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Jajko i żółtka ubić z cukrem na gładką masę.
Mąkę przesiać do miski; dodać wszystkie przygotowane składniki i dobrze wyrobić drewnianą łyżka, przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części.
Prostokątną formę do pieczenia natłuścić i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość). Kawałki gruszek obtoczyć w mące i powciskać w ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) i piec około 40 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.