Składniki:

Na biszkopt:

1. 3 duże jajka
2. 4 łyżki mąki pszennej
3. 3 łyżki drobnego cukru
4. 1 łyżka kakao
5. 1 łyżeczka masła

Na krem:

1. 40 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
2. 600 ml śmietany 36 %
3. 40 dag serka waniliowego
4. Pół tabliczki białej czekolady
5. Pół szklanki gorącej wody
6. 4 łyżki żelatyny
7. 3 łyżki brązowego cukru
8. 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
9. Skórka otarta z jednej cytryny
10. Listki melisy lub mięty

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek; białka ubić na sztywną pianę z drobnym cukrem. Mąkę i kakao wymieszać. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać a następnie przesiać przez sitko mąkę z kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Przełożyć do tortownicy ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić biszkopt na 15 minut. Po wystudzeniu, biszkopt z powrotem umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Do ubitej śmietany dodać serek i startą na tarce białą czekoladę, a następnie wystudzoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dołożyć połowę jagód i wyłożyć ją na biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
Resztę jagód umieścić w rondelku razem z brązowym cukrem i skórką cytrynową, podgrzać aż owoce puszczą sok. Ostudzić i polać sernik. Udekorować zielonymi listkami.