Pieczarki to grzyby, mające dużą popularność w niemalże każdej kuchni. Mają łagodny smak i są jednymi z nielicznych grzybów, które można podawać przyrządzone w każdy sposób – smażone, duszone, a nawet surowe jako doskonały dodatek do kanapek i sałatek.
Jeśli nie chcemy kupować pieczarek w sklepach, które przeważnie pochodzą z produkcji przemysłowej, zastanówmy się nad uprawą tych grzybków w domu. Nie wymaga to dużych nakładów finansowych ani bardzo wymagających warunków, a przynajmniej będziemy mieli pewność, że nasze pieczarki pochodzą z pewnego źródła i są w pełni naturalne.
Uprawa pieczarek w domu może być prowadzona o każdej porze roku, jeżeli tylko mamy dostęp do pomieszczenia, w którym temperatura waha się od 12 do 20 stopni. Te grzyby nie potrzebują światła, tak więc możemy je uprawiać w miejscu zaciemnionym, np. w piwnicy. Jako podłoże do uprawy pieczarek najlepiej sprawdzi się koński obornik, ewentualnie możemy go zastąpić słomą i kurczakiem. Zalecamy zakupienie gotowego podłoża, które już jest zaszczepione grzybnią. Pieczarki uprawiamy w foliowych workach lub skrzynkach. Regularnie podlewamy, aby nie doprowadzić do przeschnięcia podłoża. Kiedy na ziemi pojawi się biały nalot (powinno to nastąpić po około 10 dniach), to po mniej więcej 3 lub 4 tygodniach możemy dokonywać pierwszych zbiorów.