Płyta indukcyjna, czyli szybkie i komfortowe gotowanie

Kiedyś powodzeniem cieszyły się kuchenki elektryczne i gazowe, jednak zaszczyt ten spotyka ostatnio płyty indukcyjne. Choć jest to zakup dość drogi, to jednak atuty tego urządzenia sprawiają, że staje się ono coraz bardziej popularne.

Płyta indukcyjna, jak łatwo się domyślić, służy do gotowania potraw. Do działania nie wykorzystuje jednak gazu ani energii elektrycznej, ale zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Jego działanie polega na tym, że pomiędzy powierzchnią płyty indukcyjnej a naczyniem wytwarza się zmienne pole magnetyczne. Pozwala ono na podgrzanie potrawy w metalowym naczyniu. Dzięki temu procesowi nawet w czasie gotowania kuchenka pozostaje zimna. To jednak tylko jedna z wielu zalet tego urządzenia. Cechuje je energooszczędność, która jest powszechnie ceniona w dobie wzrostu cen energii elektrycznej.

Kuchenki indukcyjne mają ponadto wiele przydatnych funkcji, często niedostępnych w modelach gazowych lub elektrycznych. Różnią się one w zależności od ceny urządzenia i oferty producenta. Każda płyta indukcyjna posiada czujnik automatycznie wykrywający obecność naczynia. Czujniki pozwalają także na dostosowanie obszaru grzejnego do wielkości garnka i zapobieganie przypadkowego uruchomienia pól grzejnych przez dzieci. Dzięki temu także czyszczenie całej powierzchni płyty jest bardzo wygodne i bezpieczne. Jeżeli chcemy szybko ugotować jedną potrawę, możemy skierować całą dostępną moc urządzenia na jedno pole grzejne.

Najczęściej spotykane płyty indukcyjne posiadają cztery pola grzejne, dzięki czemu można je łatwo zabudować razem z piekarnikiem. Na rynku dostępne są jednak mniejsze płyty z dwoma polami i większe – posiadające pięć lub sześć. Te ostatnie dobrze sprawdzają się w restauracjach, hotelach, etc. Pola grzejne są ponadto często dostosowane do różnych typów naczyń – mogą być okrągłe, jednak zdarzają się także owalne lub prostokątne.

Dla niektórych osób wadą płyty indukcyjnej może okazać się fakt, że do gotowania na niej nie mogą być przeznaczone zwykłe naczynia ze szkła, aluminium czy stali szlachetnej. Muszą to być garnki lub patelnie ze stali ferromagnetycznej. Jak sama kuchenka, tak i wszystkie naczynia są dosyć drogie.

Ważną sprawą jest także panel do sterowania działaniem kuchenki. W większości przypadków jest on dotykowy, jednak na rynku dostępne są modele z przyciskami i pokrętłami.

Osobny problem to czyszczenie kuchenki. Płytę indukcyjną można myć dopiero wtedy, gdy wystygnie. Należy to robić środkami czyszczącymi o łagodnym działaniu.

Kuchenki indukcyjne cieszą się sporym zainteresowaniem. Pozwalają one na niezmiernie szybkie, komfortowe i bezpieczne gotowanie potraw różnego rodzaju. Ich niewątpliwą wadą jest za to wysoka cena i konieczność zakupu drogich naczyń. Koszty te może za to zrekompensować energooszczędność tego typu urządzeń.