Składniki:

1. 2 szklanki maki pszennej
2. 1 kostka masła
3. 2\3 szklanki cukru
4. 5 jajek
5. 1 torebka cukru waniliowego
6. 15 dag jogurtu naturalnego
7. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
8. Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Truskawki umyć, odsączyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek; żółtka kolejno dodawać do masy maślanej cały czas ucierając. Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z przygotowanym ciastem.
Tortownicę wyłożyć pergaminem i wyłożyć do niej przygotowane ciasto a na cieście ułożyć truskawki. Piekarnik nagrzać do 175 stopnie Celsjusza i wstawić tortownice z ciastem na około 45 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.