Składniki:

Na ciasto:

1. 2 szklanki mąki pszennej
2. 4 żółtka
3. Pół szklanki cukru
4. 1 łyżka kwaśnej śmietany
5. 1 kostka masła

Na nadzienie:

1. 4 duże jabłka
2. 1 cukier waniliowy
3. 2 łyżki cukru
4. Cynamon
5. Skórka pomarańczowa
6. 10 dag płatków migdałowych
7. 2 łyżki proszku budyniowego (waniliowego)

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez pół godziny, a następnie cienko rozwałkować i przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Wylepić także brzegi blaszki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 12 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy, rozgotować. Do gorącej masy jabłkowej dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na podpieczonym spodzie i posypać płatkami migdałowymi. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni i piec placek jeszcze 20 minut. Upieczony placek posypać cynamonem i udekorować skórką pomarańczową.