Każdy właściciel restauracji czy lokalu gastronomicznego ma świadomość tego, jak ważne jest posiadanie dobrego sprzętu, bardzo pomagającego w prowadzeniu firmy. Urządzenia gastronomiczne to oczywiście podstawa – bez nich niemożliwe jest przygotowanie jakichkolwiek potraw. Przy zakupie naczyń, szaf chłodniczych czy kuchenek należy zwrócić uwagę na wiele elementów, takich jak między innymi materiał, z którego zostały wykonane, czy okres, jaki obejmuje gwarancja. Kiedy właściciel lokalu wybiera kuchenkę, powinien przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy jest ona ze stali nierdzewnej. Trzeba pamiętać o tym, że sprzęt używany w lokalu gastronomicznym jest poddawany eksploatacji w znacznie większym stopniu, dlatego też szybciej się zużywa. Urządzenia gastronomiczne to oczywiście nie tylko wielkogabarytowy sprzęt, taki jak piekarniki czy lodówki, ale także blendery, miksery, czy sokowirówki. Jak widać, przed założeniem restauracji, baru czy kawiarni, należy zakupić bardzo wiele różnych sprzętów.