Sezon na śliwki zaczyna się na początku sierpnia. Trwa stosunkowo krótko, ale te owoce dość długo zachowują świeżość. Rozróżniamy różne typy śliwek, z których najpopularniejszą odmianą od lat pozostaje śliwka węgierka. Idealnie nadaje się do produkcji wina i alkoholi, gdzie śliwkowy posmak ma ogromne znaczenie dla wszystkich smakoszy. Polacy najchętniej stosują śliwki do uatrakcyjnienia dań mięsnych oraz ciast. Schab pieczony ze śliwkami jest specjalnością kuchni zakopiańskiej. Jeśli wybierzemy się na urlop w okolice Zakopanego, możemy być pewni, że jednym z żelaznych punktów menu w pensjonacie w kwestii obiadu będzie właśnie schab pieczony ze śliwką w środku. Niezwykle smaczna jest krajanka owsiana ze świeżymi śliwkami. Ciasto to jest dziecinnie proste, ale bardzo smaczne. Do masy wykonanej z otrębów, ziaren i masła dajemy śliwki przepołowione i pozbawione pestek. Im bardziej będą miały mięsisty miąższ – tym lepiej się sprawdzą w tym deserze. Spód ciasta jest wykonany z ziaren, środkowa warstwa to śliwki, a na wierzch znowu ponowna warstwa ziaren i płatków.
Śliwki
Losowe artykuły:
Pizzeria Guliwer Włocławek
Nie ma jak pizza
Pizzeria Guliwer Włocławek to miejsce, które z całą pewnością nie zostanie niezauważone. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ co jak co, ale pizza cieszy się ogromnym powodzeniem również u nas. Nawiasem mówiąc, nie ma chyba na świecie bardziej popularnego dania niż pizza. I pomyśleć, że mogłoby...
Gold Doner kebab Włocławek
Kebab we Włocławku
Spośród wielu różnego rodzaju dań kuchni zagranicznych, jednym z najbardziej popularnych w Polsce na pewno jest kebab. Jest to bardzo pożywne i smaczne danie, które nieustannie zdobywa nowych fanów. Przepis na kebab jest na tyle elastyczny, że pozwala na wprowadzanie dodatków, które sprawiają, że każdy ma szansę...