Sezon na śliwki zaczyna się na początku sierpnia. Trwa stosunkowo krótko, ale te owoce dość długo zachowują świeżość. Rozróżniamy różne typy śliwek, z których najpopularniejszą odmianą od lat pozostaje śliwka węgierka. Idealnie nadaje się do produkcji wina i alkoholi, gdzie śliwkowy posmak ma ogromne znaczenie dla wszystkich smakoszy. Polacy najchętniej stosują śliwki do uatrakcyjnienia dań mięsnych oraz ciast. Schab pieczony ze śliwkami jest specjalnością kuchni zakopiańskiej. Jeśli wybierzemy się na urlop w okolice Zakopanego, możemy być pewni, że jednym z żelaznych punktów menu w pensjonacie w kwestii obiadu będzie właśnie schab pieczony ze śliwką w środku. Niezwykle smaczna jest krajanka owsiana ze świeżymi śliwkami. Ciasto to jest dziecinnie proste, ale bardzo smaczne. Do masy wykonanej z otrębów, ziaren i masła dajemy śliwki przepołowione i pozbawione pestek. Im bardziej będą miały mięsisty miąższ – tym lepiej się sprawdzą w tym deserze. Spód ciasta jest wykonany z ziaren, środkowa warstwa to śliwki, a na wierzch znowu ponowna warstwa ziaren i płatków.
Śliwki
Losowe artykuły:
Obiady domowe Włocławek
Jak zamówić obiady domowe?
Jedzenie jest jedną z najważniejszych przyjemności w życiu człowieka. Niestety, nie zawsze ma się czas stać przy przysłowiowych garach aby przyrządzić coś smacznego dla siebie i swojej rodziny. Właściwie obecny tryb życia wielu ludzi wyklucza długie gotowanie pyszności. To dlatego tak doskonale rozwinął się biznes gastronomiczny....
Alibaba kebab Włocławek
Najlepszy kebab we Włocławku - gdzie?
Jeśli znajdziemy się kiedyś we Włocławku i złapie nas chęć na kebaba, to nie zastanawiajmy się długo - najlepszy kebab we Włocławku to Alibaba kebab Włocławek, zlokalizowany na ulicy Złotej 3.
Alibaba kebab Włocławek oferuje szeroką gamę dań kuchni bliskowschodniej, oprócz klasycznych tortilli i kebabów...