Składniki:

Na ciasto:

1. 30 dag mąki pszennej
2. 10 dag cukru
3. 1 opakowanie cukru waniliowego
4. 15 dag masła
5. 2 łyżki kwaśnej śmietany
6. 2 żółtka
7. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
8. Sól

Na masę serową:

1. 60 dag mielonego twarogu
2. 3 jajka
3. 1 opakowanie cukru waniliowego
4. 10 dag masła
5. 1 łyżka proszku budyniowego (waniliowego)
6. 15 dag cukru

Na masę makową:

1. 30 dag maku
2. 1 jajko
3. 1 szklanka mleka
4. 2 łyżki miodu
5. 20 dag cukru pudru
6. 2 białka
7. 1 łyżka kakao
8. 5 dag rodzynek
9. 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Młakę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z miękkim masłem. Dodać cukier i cukier waniliowy, odrobinę soli, śmietanę i żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć na przykład w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Blachę do pieczenia natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym na pół centymetra ciastem i upiec (15 minut) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Mak opłukać i zalać mlekiem, gotować pół godziny na małym ogniu, a następnie odcedzić i dwa razy zmielić. Wymieszać z cukrem i miodem, kakao i żółtkiem a następnie dodać bakalie. Z białek ubić pianę i dodać do masy makowej, którą następnie wyłożyć na podpieczone ciasto.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i żółtkiem a następnie dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy i wymieszać.
Masę serową wyłożyć na masę makową i piec 50 minut w 180 stopniach.
Ostudzić, polukrować i posypać skórką pomarańczową?