Składniki:

1. 2/3 szklanki mąki pszennej
2. 5 jajek
3. 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
4. 15 dag kruchych ciastek
5. 100 ml oleju
6. 5 łyżek śmietany 12 %
7. 1 słoik konfitury morelowej
8. 1 i 2/3 szklanki mleka
9. 1 opakowanie proszku do pieczenia
10. 1 kostka masła
11. 3 łyżki cukru
12. 20 dag wiórków kokosowych
13. Polewa czekoladowa

Wykonanie:

Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia pszenną mąkę (przesianą przez sitko) i olej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Rozsmarować na pergaminie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Wystudzić.
Ciastka pokruszyć i wymieszać z konfiturą morelową i śmietaną. Rozsmarować na upieczonym cieście.
Wiórki kokosowe wsypać do mleka, dodać cukier i zagotować ciągle mieszając. Dodać masło i wymieszać, tak powstałą masę wyłożyć na masę z konfitury. Wstawić do lodówki na całą noc. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu i zimną polać wierzch placka na przykład tworząc kratkę lub esy floresy.