Burgery kojarzą się z niezdrowym jedzeniem typu fast food, które nie niesie za sobą szczególnych wartości odżywczych. Tymczasem można przyrządzić domowe burgery, które stanowić będą wartościowy i syty posiłek. Na początku warto zająć się przygotowaniem odpowiedniego pieczywa. Bułki na burgery można upiec samemu i będą one o wiele smaczniejsze niż te kupione. Tego typu wypieki można wzbogacić o ulubione dodatki, na przykład sezam, słonecznik czy siemię lniane. Kolejną rzeczą jest wybór mięsa i usmażenie z nich placków. Mięso powinno być dobrej jakości, dlatego najlepiej zakupić je w całości, a dopiero w domu zmielić. Do zmielonego mięsa dodaje się odpowiednie przyprawy, na przykład kolendrę, chili, gorczycę czy pieprz. Nie ma potrzeby dodawania jajek czy mąki, dobry burger nie wymaga takich dodatków. Ostatni etap to wybór warzyw, w tym przypadku każdy może dodać takie, jakie najbardziej lubi. Burger powinien mieć również odpowiedni sos. Dobrym rozwiązaniem będzie stworzenie sosu na bazie jogurtu.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.